· 

Het effect van een zit/sta bureau

Is een zit sta bureau gezonder?

Zit-sta werken wordt steeds populairder. Maar wat is nu daadwerkelijk het effect van afwisselend staand-zittend werken? Draagt het alleen bij aan de gezondheid of ook aan andere factoren?

Concentratie en creativiteit

Het is mogelijk om concentratie en creativiteit te verbeteren door het inlassen van herstelmomenten tijdens het werk, én door te bewegen tijdens het werk.

Voor sommige medewerkers is dit echter niet mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan callcenter medewerkers, voor wie niet mogelijk om hun plek te verlaten. Een alternatief om meer beweging te krijgen tijdens het voeren van telefoongesprekken is het gebruik van een sta-zit tafel.

Het voordeel is dat mensen zichzelf letterlijk activeren door te gaan staan. Dit heeft tot gevolg dat de medewerkers door staand werken scherper blijven en sneller kunnen werken.

Staand werken en rugklachten

Zowel langdurig zitten als langdurig staan zijn grote veroorzakers van rugklachten. Het werken aan een zit-sta bureau vermindert lichamelijk klachten, zoals pijn in de rug, nek, billen of bovenbenen juist. De afwisseling tussen zitten en staan zorgt voor meer dynamiek en een betere houding. Maar alleen een bureau neerzetten is niet genoeg. Je moet je werknemers voorlichting geven over het gebruik. Een deskundig werkplekadvies zou kunnen helpen om niet alleen een juiste werkplekinrichting te verzorgen, maar werknemers ook bewust te maken van een juiste houding om rugklachten te verkomen.

Neveneffecten van zit-sta werken

Naast de positieve effecten van zit-sta tafels op de prestatie, dragen zit-sta tafels bij aan prettige werkomstandigheden en aan het beschermen van de gezondheid. Door het gebruik van zit-sta tafels neemt de zittijd af en verlaagt daarmee tevens het risico op klachten van het bewegingsapparaat, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Conclusie: Zit-sta tafels stimuleren meer beweging

Het stimuleren van meer bewegen van personen biedt potentieel meer om op duurzame wijze de prestaties van, en de werkomstandigheden voor medewerkers te verbeteren.